#otthonsütöm – házi kifli kelesztés nélkül

Itt szeretnénk közzétenni receptünket, melyet bárki egyszerűen, egy óra alatt elkészíthet. Arra törekedtünk, hogy mindenki, kortól és nemtől függetlenül eltudja készíteni, neki merjen állni.
Ez egy olyan házi kifli, ami élesztővel, de kelesztés nélkül elkészíthető.

8. cserkésztörvényünk: A cserkész vidám és MEGGONDOLT.

A meggondoltság jegyében úgy véljük, hogy a jelenlegi helyzetben egy potenciális veszélyforrás lehet, hogy a közös pékárus pultokba nyúlkálunk egymás után, csupasz kézzel. Akik pedig otthon kényszerülnek tölteni heteket, azok számára is segítség ez az egyszerű és könnyen elkészíthető recept.

Ezzel a recepttel 16 db kiflit lehet elkészíteni.

Íme a recept:

kifli recept

 

Készítsd ki és mérd ki a hozzávalókat!
 Futtasd fel az élesztőt!
– A 600 ml tejből 100 ml-t melegíts langyosra és keverd el benne a két kávéskanál cukrot.
– morzsolj bele 50 g friss élesztőt, vagy 50 g-nak megfelelő porélesztőt. (Én porélesztővel csináltam. A porélesztő hátulján tudod elolvasni, hogy mennyi friss élesztőnek felel meg az adott zacskó.)
– keverd össze az élesztőt a tejjel és várd meg míg feljön, kb. mint a fotón látszik.

Melegítsd meg a vajat!
– Rama margarint használtam, és mikróban melegítettem fel, de nem forróra, csak hogy folyékony legyen.

Melegítsd meg a többi tejet!
– a maradék 500 ml tejet egy bögrében szintén a mikróban melegítettem fel, langyosra.

Mérd ki a sót!
– Ezt a fotón a kék tálban láthatod. Nem kell külön tálba tenni, de mivel én hajlamos vagyok kihagyni a sót, ezért odateszem az orrom elé. Teheted azonnal a kimért liszthez és keverd is össze.

Kezdődhet a tészta készítés!

1

 

  1. Az élesztőt tedd a kimért liszthez. A tejet öntsd át az élesztős bögrébe, így egy csepp élesztő sem marad ki a tésztából.

2

 

2. Keverd el az élesztőt, és szép lassan add hozzá, legalább 4 részben a tejet. Akkor ilyen ragacsos tésztát fogsz kapni, ami azért nem folyik.

3

 

3. Az olvasztott vajból szedj a tészta tetejére kb. 2-3 teáskanállal. Simítsd végig a vajat a kezeddel. Erre azért van szükség, mert ha vajas lesz a kezed, akkor nem fogsz hozzáragadni a tésztához.
Kezd el gyúrni, és mikor a tészta elkezd ragadni, adj hozzá újabb adag olvasztott vajat, egészen addig, míg az összes vajat bele nem dolgoztad a tésztába.

4

 

4. A tészta szépen összeáll, felszedi az összes lisztet, de még nagyon lágy, és még dagasztani is kell.

5

 

5. A dagasztáshoz kimért 70 g lisztből szórok a tészta alá és elkezdem dagasztani. Ahogy felveszi a lisztet és ragadni kezd, újabb adagot szórok alá.

6

 

6. Elfogyott a liszt, kész a tészta. Látszik, hogy egy kicsit még mindig ragadós, de ne tegyél hozzá több lisztet, mert akkor túl kemény lesz, és a kisült kiflid pedig sűrű, esetleg nyers a közepe.

7

 

7. Tedd nyújtódeszkára a tésztát. Most fogjuk felvágni. Segítenek a képek.

8

 

8. Vágd ketté a tésztát!

9

 

9. Az egyik felet tedd félre. (bal oldalit) A másik felét ismét vágd ketté!

10

 

10. Fogd meg az egyik kisebb darabot és nyújtsd ki egy kicsit. Nem baj, hogy ovális. Előfordulhat, hogy így ragad a tésztád a nyújtófához és nem tudod a tésztán görgetni.

11

 

11. Ha így járnál, akkor szórd meg liszttel a tészta tetejét és így már fogod tudni nyújtani.

12

 

12. Elég akkorára kinyújtani, hogy szét tudd vágni 4 ilyen darabba.

13

 

13. Ha szükséges kicsit lisztezd meg, hogy ki tudd nyújtani ilyen háromszög alakúra. Kb. egy arasznyi szélességűre nyújtsd ki. Minél vastagabb a tészta, annál ducibb lesz a kifli.

14

 

14. A szélesebbik felétől kezd el felcsavarni, jó szorosan!

15

 

15. Ha készen van, akkor úgy feküdjön a kifli, hogy a kis háromszög vége a kifli alján legyen!

16

 

16. Így tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Ez itt a tészta feléből készült 8 db kifli. Ha készen vagy a tészta felével, hagyd a kifliket a tepsiben, és készítsd el a másik feléből is a 8 db-ot!

17

 

17. Kapcsold be a sütőt és melegítsd fel 200 fokra. Ennyi ideig hagyd a kifliket pihenni a tepsiben. Látni fogod, hogy egy kicsit meg is keltek.

18

 

18. Ha a sütő felmelegedett, akkor közvetlenül a sütés előtt kend le a kifliket sima tejjel.
(Nem kell megcsonkítani anyu szilikon ecsetjét! Az enyém azért ilyen, mert ezt szoktam a házi bonbonok készítéséhez használni, és épp nem találtam a nagyobbat.)

19

 

19. Ezen a képen jól látszik, hogy melyik kifli van lekenve és melyik nem. ( a jobb oldali még lisztes.) Be is teheted a sütőbe és kb. 18-20 perc alatt megsül.

20

 

20. A sötétebbek 20 percet sültek, a világosabbak csak 16-ot.

2

 

Jó munkát!
Jó étvágyat!